خلاصه مقاله:

با توجه به افزايش روز افزون تمايل توليد كنندگان محصولات باغباني به توليد ارگانيك، اين چالش وجود دارد كه همواره منابع مختلف اقتصادي و طبيعي جهت استفاده در محيط كشت وجود داشته باشد. بنابراين ارائه روش هاي مناسب جهت توليد نشاء گوجه فرنگي و مقايسه كمپوست باغي ( تهيه شده از شاخ و برگ هرس شده درختان باغي) با محيط كشت پيت ماس كيميا (محصول داخلي، شركت توليدي پرديس) به منظور توليد نشاء قوي و زودرس از اهداف اصلي اين آزمايش مي باشد. بدين منظور ، آزمايشي با 6 تيمار و 10 تكرار به صورت طرح كاملا تصادفي انجام گرفت. تيمارها عبارت اند از؛ 100% پيت ماس، 100% كمپوست ،90 % پيت + 10 %كمپوست ،80 % پيت + 20 %كمپوست ،60 % پيت + 40 %كمپوست و 40 % پيت + 60 %كمپوست مي باشند. بر اساس نتايج تجزيه واريانس اثر محيط كشت بر صفات ارتفاع بوته، وزن تر وخشك بوته در سطح 1% آزمون دانكن و در صفت وزن خشك ريشه در سطح 5% آزمون دانكن كاملا معني دار بود. محيط كشت تاثير معني داري در مدت زمان سبز شدن بذور و تعداد برگ در هر بوته نداشت. به طور كلي با بررسي نسبت هاي مختلف كمپوست باغي و پيت ماس كيميا در كيفيت نشاء گوجه فرنگي مشخص شد كه به ترتيب تيمارهاي 60 % پيت + 40 % كمپوست و 80 % پيت + 20 % كمپوست بهترين نتيجه را در بر داشتند. بر اساس نتايج مقايسه ميانگين دو محيط كشت 100% پيت ماس و 100% كمپوست باغي مشخص شد كه اين دو ماده در صفات ارتفاع بوته، وزن خشك ريشه و وزن تر و خشك بوته تفاوت چشمگيري نداشتند. بنابراين مي توان اظهار داشت كه كاربرد كمپوست باغي مي تواند جايگزين خوبي براي پيت باشد.

كلمات كليدي:

كمپوست باغي، پيت، محيط كشت، توليد نشاء، گوجه فرنگي