بررسي زمان، شدت و تغييرات آناتوميكي مرگ جوانه‌ (Bud necrosis) در مرحله رشد و نموي انگور رقم عسكري

عنوان مقاله : بررسي زمان، شدت و تغييرات آناتوميكي مرگ جوانه‌ (Bud necrosis) در مرحله رشد و نموي انگور رقم عسكري

نویسندگان مقاله : بيژن كاوسي - سعيد عشقي - عنايت اله تفضلي - مجيد راحمي


دانلود متن مقاله در ادامه مطلب...

ادامه نوشته

تغذیه درخت گردو و سیب

 

سوال از دوست عزیز ریاحی :

1- اگر به درخت گردو هر سال کود گاوی بدهیم چه مشکلی پیش میاد؟

2- کلا کود حیوانی بهتر است گاوی باشد ویا گوسفندی وآیا هرسال بدهیم و چه مقدار و چه زمانی ؟

3- درختان سیب باغ من قبل از آنکه از رنگ سبز به سفید وزرد تغییر کند لکه های کوچک و قرمز رنگی روی آن زده می شود که با بزرگ شدن سیب ها لکه ها به آرامی پخش ( بزرگ ) و کم رنگ می شود و قبل ازاینکه سیب ها کاملا برسند مثل سیب پخته نرم میشوند بطوریکه می توان در مشت آنها را له کرد، ضمنا هیچ گونه آفت و حشرهای در رو و پشت برگ درخت دیده نمی شود

کمبود کلسیم

پاسخ باغبانی علمی :

الف : اگر هر ساله به درخت گردو کود گاوی بدهید مشکلی پیش نمی آید ولی لازم نیست و در واقع هزینه زیادی هست و کافیه شما هر 2 یا 3 سالی یکبار کود دامی را برای درختان گردو استفاده کنید و خوب آن را با خاک در زمان پاکنی مخلوط کنید .

ب : کود گاوی یا گوسفندی تفاوت زیادی ندارد و البته کود گوسفندی مواد مغذی بیشتری دارد . شما بهتر هست برای درختان هر 2 یا 3 سالی یکبار از کود حیوانی استفاده کنید ولی بهترین حالت این هست که کود حیوانی شما پوسیده باشد و در زمان پاکنی درخت با خاک مخلوط گردد و از تنه درخت هم فاصله داشته باشه . در واقع گود حیوانی که استفاده می کنید تا جای ممکن به تنه درخت نخورد .

کمبود کلسیم

ج : خب دوست عزیز شما باید در تغذیه درختان خود و به ویژه استفاده از ریز مغذی ها بیشتر تلاش کنید . برای رفع این مشکل کافیه از زمانی که سیب های شما تشکیل می شه ( به اندازه فندوق ) محصولی به نام "دفاندر کلسیم " که حاوی کلسیم فرموله شده با اسید آمینه هست را به صورت یک لیتر در 400 لیتر آب به صورت محلول پاشی روی درختان استفاده نمایید . و این کار را هر 20 روز یکبار تکرار کنید ( حداقل بایستی 3 مرتبه استفاده شود ) .

اگر برایم اطلاعات بیشتر از درختان و سطح زیر کشت و محل قرار گرفتن باغ بدهید اطلاعات تغذیه ای برایتان ارسال خواهم نمود که هم افزایش محصول دهی داشته باشید و هم کیفیت محصولاتتان بیشتر شود .

ششمین نمایشگاه گل وگیاه

       ششمین نمایشگاه گل وگیاه از تاریخ ۲۴الی ۲۸ اردیبهشت با بیش از۵۰غرفه در دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری برگزار می گردد.

  دبیر برگزاری این دوره جناب آقای غلامحسن موحد  است این دوره نمایشگاه به همکاری سازمان فضای سبز و بانک ملی  با شکوه تر از دوره های قبل خواهد بود.ساعت بازدید از۸:۳۰صبح تا ۸ شب و بازدید برای عموم آزاد می باشد .    .

 

گیاهان در قرآن

 

نام قرآنی: زیتون

اشارات قرآنی

1ـ اوست خدایی که از آسمان باران فرستاد و بدان باران هر گونه نباتی را رویانیدیم، و از آن نبات ساقه ای سبز و از آن دانه هایی بر یکدیگر چیده و نیز از جوانه های نخل خوشه هایی سر فرو هشته پدید آوردیم، و نیز بستان هایی از تاک ها و زیتون و انار همانند و ناهمانند. به میوه هایش آنگاه که می رسند بنگرید که در آنها عبرت هاست برای آنها که ایمان می آورند. (انعام / 99)

 

استفاده نامطلوب از انگور

.

شراب سرچشمه امراض جسمی و همچنین کلیه انحرافات روحی است.

ادامه نوشته

بيستمين كنگره گياهپزشكي كشور

بيستمين كنگره گياهپزشكي كشور

4-7 شهريور 1391

شيراز- دانشگاه شيراز
ادامه نوشته

روش های نمونه برداری و تعیین نیاز غذایی و کود دهی در گیاهان

A : اهمیت مصرف کوددرحاصلخیزی خاک

یکی از موجودات زنده ای که به خاک وابسته است گیاه است . گیاه برای رشد و ادامه زندگی خود ، جائی که هست بایستی باندازه کافی مواد غذائی وجود داشته باشد . در خاک بطور طبیعی عناصر متعددی وجود دارد . فقط میزان این عناصر در هر زمان بقدر کافی وجود ندارد . خاکی که روی آن کشت و زرع میشود بمرور زمان مواد غذائی درون خاک آن کاهش می یابد .
در اینجاست که اهمیت تغذیه گیاهی شروع میشود . درختان نیاز سالیانه مواد غذائی خود را از زمین جذب مینمایند چنانچه مواد غذائی جذب شده جایگزین نگردد در آن صورت کمبودهائی در عملکرد و یا کیفیت محصول بوجود خواهد آمد . برای جلوگیری از چنین وضعیتی عناصر مورد نیاز به حد کافی بایستی اضافه نموده و آنرا تقویت نمائیم .

B : جذب و انتقال مواد غذائی :

ریشه عامل اصلی جذب مواد غذائی است . در شرایط خیلی محدود سایر قسمتهای اندام گیاه که در بالای خاک وجود دارند نیز میتوانند مواد غذائی را جذب نمایند ولی هیچوقت باندازه مورد نیاز نمی توانند مواد غذائی را جذب نمایند .
برای جذب از راه ریشه به وجود یک سیستم ریشه مناسب و خوب نیاز است . گیاهان آب و مواد غذائی را توسط ریشه های موئی گرفته و به اندامها میرسانند . روی این اصل وجود یک ریشه افشان انبوه سبب جذب آسان و مناسبی برای گیاه بوجود خواهد آورد .

همچنین بافت خاک و رطوبت موجود در آن تاثیر زیادی در جذب مواد غذائی خواهد داشت . از طرفی ریشه در جستجوی مواد غذائی درون خاک دنبال عناصر میگردند که قابلیت جذب خوبی داشته باشند و یا قابلیت جذب آنها بالا باشد . ریشه عناصر مواد غذائی را با استفاده از خصوصیات فیزیکی و شیمیائی از روش اسمزی با تبادل یونی و تماسی جذب مینمایند که با استفاده از جذب سلولی انتقال می یابند . انتقال مواد غذائی از پایین بطرف بالا و بالعکس صورت میگیرد . یعنی مواد غذائی از سمت ریشه سمت برگ و میوه رفته که در اثر فتوسنتز مواد غذائی مجدداً به ریشه و سایر اندام گیاه نقل مکان می یابند.

C : چگونه مواد غذائی مورد نیاز درختان و گیاهان را تعیین مینماییم :‍

برای تعیین کودهای مورد نیاز روشهای فنی بکار گرفته میشود از جمله :

آزمایشات مزرعه ای
آزمایش خاک
آزمایش گیاه
آثار کمبود در گیاه

روشهای رادیو ایزوتوپها در ادامه مطلب...

ادامه نوشته

50 نکته برای نگهداری گل و گیاه

)غنچه های گل رز یا میخک در صورتی که بسیار بسته باشند هرگز باز نمی شوند بنابراین از خرید آنها خودداری کنید.
 
۲) به هنگام قراردادن گل در گلدان برگهایی را که در آب قرار می گیرند ببرید توجه کنید که برگها زودتر از گل از بین می روند پس سعی کنید برگهای سالم و تازه انتخاب نمائید قبل از گل آرائی ساقه های نرم را با قیچی ببرید.
 
۳) می توانید یک توری سیمی در ته گلدان قرار داده و ساقه های گل را در آن قرار دهید.
 
۴) برای نگهداشتن شاخه های گل در گلذان می توانید یک نوار چسب را به طور افقی و عمودی بر لبه گلدان بچسبانید.
 
۵) اگر از کودهایی استفاده می کنید که از فضولات پرندگان تهیه شده اند قبل از استفاده آنها را با انواع قارچ کش ها ضدعفونی کنید.
 
۶) هرگز گلدان گل را مستقیم در برابر نور خورشید نگذارید.
 
۷) برای آبیاری گلها همیشه از آب ولرم استفاده کنید چون آب سرد و یا گرم به گلها لطمه می زند.
 
۸) گاهی پیش می آید که گلدان شما بزرگتر از تعداد گلهایی است که دارید در این صورت یک لیوان کوچک را پر آب کرده و درون گلدان قرار دهید سپس گلها را داخل لیوان بگذارید.
 
۹) اگر گلدان شما ترک کوچکی دارد ترک را با کمی موم نرم شمع بگیرید.
 
۱۰) هنگام خرید گلدان توجه کنید که گلها در گلدان کریستال زیباتر به نظر می آیند.
 
   ادامه دارد....
 
ادامه نوشته

فلفل (سیاه-سفید)

در کتب طب سنتی با نام «فلفل» نام برده می شود،به فرانسوی Poivreو به انگلیسیPepper گویند.این گیاه از خانواده Piperaceaeاست.نام علمی آن Piper nigrum و مترادف انPiper aromaticum Lam. می باشد.
● مشخصات
فلفل سیاه خشک شده درختچه بالا رونده ای است که به حالت خودرو و وحشی در مناطق مختلفه هند می روید. از گیاهان ادویه ای بسیار قدیم جهان است.در حال حاضر دراغلب مناطق حاره دنیا مانند هندوستان ،مالاکاهٔهندوچین و کامبوج کاشته می شود.گیاهی است بالا رونده نیمه انگلی که در حین بالا رفتن از درختان مجاور ریشه های اتفاقی از آن خارج می شود و به ساقه درختان مجاور فرو می رود و می چسبد و از مواد غذایی آن درخت برای حیات خود استفاده می کند.برگهای آن بیضی نوک تیز و پهن ،سطح فوقانی آن به رنگ تیره و سطح زیرین برگ سبز روشن به طول ۱۵-۱۰ سانتی متر.گلهای آن سفید کوجک به صورت سنبله و مانند شاتون فندق آویزان ومیوه آن گرد کوچکتر از نخود ،ابتدا به ر نگ سبز ،و پس از رسیدن به رنگ قرمز تیره در می آید و به شکل خوشه ای به طول ۹-۸ سانتی متر از ساقه آویزان می شود.در هر سنبله ممکن است ۶۰-۵۰ دانه منفرد باشد.
میوه ان به دو صورت فلفل سیاه و سفید مورد استفاده قرار می گیرد و در بازار تجارت عرضه می شود ،معمولا ۹ ماه پس از ظهور گلها دانه های فلفل رسیده و آماده برداشت می شود.در صورتی که منظور برداشت و تهیه فلف سیاه باشد دانه های فلفل موقعی که کاملا رسیده و هنوز سبز است چیده و آنها را چند روز روی هم توده می کنند که تخمیر شود و پس از آن دانه های تخمیر شده را روی پارچه و یا سطح صافی مثل بتون در مقابل اشعه آفتاب پهن میکنند تا حدود ۲۰ ساعت یعنی تاموقعی که رنگ پوست دانه قهوه ای سیر یا سیاه شود و به این ترتیب فلفل سیاه تهیه می شود که آن را با پوست آسیا کرده به صورت گرد در می آورند و در حقیقت گرد فلفل سیاه مخلوطی است از گرد پوست خارجی دانه و گرد مغز آن که دارای رنگ روشن می باشد.
اگر منظور از تهیه فلفل سفید باشد دانه های فلفل را موقعی از درخت می چینند که کاملارسیده و پوست ان به رنگ کبود و زرد وکمی متمایل به قرمز تیره در آمده باد و پس از چیدن دانه ها را در کیسه هایی ریخته و کمی متمایل به قرمز تیره در آمده باشد و پس از چیدن دانه را در کیسه هایی ریخته و کیسه را مدت ۸-۷ روز در جریان آب جاری یک نهر یا جوی قرار می دهند و پس از ۸-۷ روز کیسه را بیرون آورده و دانه های خیس خورده را می مالند تا پوست آن کنده شود و مغز دانه ها را که خاکستری رنگ است کاملا شسته و برای چند روز در آفتاب شهن می کنند تا خشک شود.در این حالت رنگ مغز دانهها کرم مایل به سفید می شود و به این ترتیب فلفل سفید تجارتی به دست می آید.
گیاه فلفل سیاه معمولا در مناطق حاره مرطوب که بارندگی سالیانه آن از ۳-۲ هزار میلی متر بیشتر باشد می روید.تکثیر ان معمولا از رطیق قلمه است ولی به هر حال بذر آن را نیز می توان کاشت و تکثیر نمود.ارتفاع درختچه فلفل تا ۱۰ متر ولی ضخامت سایه آن کم ودر حدود ۵/۱-۱ سانتی متر می باشد.به این دلیل ساقه ان یارای ایستایی ندارد و در ابتدا و قبل از اینکه به درختی انگل شود باید با کمک قیم ان را نگهداشت.برداشت دانه معمولا از سال سوم شروع می شود ولی محصول کافی دانه از سال هفتم به دست می آید.
● ترکیبات شیمیایی
از نظر ترکیبات شیمیایی بررسی های دانشمندان شیمی نشان می دهد که فلفل دارای اسانس روغنی فرار و آلکالوئید هایی به نام چاویسین ،پی پرین و پی پریدین می باشد .و به علاوه در میوه ان ماده پی پرتین وجود دارد.
از تقطیر شاخه ها و ساقه های فلفل سایه در حدود ۴/۲-۱ درصد اسانس روغنی فرار به دست می اید.این اسانس منشا عطر خاص فلفل است و طعم تند مخصوص فلف سیاه در اثر وجود ماده زرینی چاویسین و سوزانندگی پس از مزه کردن ان در آثر وجود آلکالوئید متبلوری به نام پی پرین می باشد که هر دو اجزای زرین روغنی فلفل سیاه می باشند که از طریق حلالها آنها را از فلفل سیاه ساییده شده به دست می آورند.
اسانس فلفل و همچنین زرین روغنی فلفل هر دو در صنایع غذایی مصارف وسیعی دارد.

آویشن باغی

آویشن از طریق بذر، قلمه و تقسیم بوته تکثیر می شود. عدم یکنواختی پوشش مزرعه همواره به عنوان یک مشکل در کشت مستقیم بذر می باشد به همین خاطر روش کشت دیگری ارائه می شود که تولید نشاء بذری در بستر گلخانه یا قفسه های سلولی و سپس انتقال نشاها به مزرعه است.

بذور آویشن طی یک تا دو هفته در دمای ۳۲- ۱۲ درجه سانتی گراد ( ۵۴ تا ۹۰ درجه فارنهایت ) جوانه می زنند. گاهی اوقات جوانه زنی توسط نور تسریع می شود.

به علت وجود اختلافات در وضعیت رشد، زمان گلدهی و تولید در گیاهان حاصل از کشت مستقیم ( بذور ) که میزان یکنواختی را در مزرعه پایین می آورد، بهتر است ژنوتیپ های مرغوب را انتخاب کرده و آنها را به وسیله قلمه تکثیر نمود که عدم یکنواختی در مزرعه و محصول کاهش یابد. قابل ذکر است که این اختلافات به خاطر وجود دگرگشتی بالا و هتروزیگوسیتی در این گیاه می باشد.

آویشن به آسانی از قلمه های ۱۰-۵ سانتی متری در بهار تکثیر می شود. هورمون های افزایش دهنده ریشه برای تکثیر ممکن است مفید باشند. در تحقیقی مشخص شده که کشت بذر آویشن نسبت به کشت قلمه آن، عملکرد بیشتری را تولید می نماید. در تحقیق  دیگری در کشت مستقیم، عملکرد  ماده خشک بیشتری نسبت به نشاکاری به دست آمد.

زمان مناسب برای کشت بذر در خزانه اواخر اسفند می باشد و در زمان انتقال، ارتفاع نشاءها ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر می باشد.

زمان کشت مستقیم بذور اوایل بهار یا اواسط پاییز می باشد عمق کشت کمتر از ۵/۰ سانتی متر و میزان بذر لازم ۵ تا ۶ کیلوگرم در هکتار می باشد.

در تحقیقی جهت بررسی تراکم مناسب برای دستیابی به عملکرد بالاتر، آویشن در فواصل ۱۵، ۲۰، و ۴۵ سانتی متر و در ردیف های به فواصل ۶۰ سانتی متر کشت گردید و مشخص شد که فواصل عملکرد سرشاخه و میزان اسانس در واحد سطح شده و بیشترین عملکرد در فاصله کشت ۱۵ سانتی متر به دست آمده است. البته درصد اسانس در سرشاخه خشک گیاه تحت تأثیر فاصله کاشت قرار نگرفت. تحقیق مشابهی در کرج نیز تراکم مناسب کاشت را ۱۵ سانتی متر روی ردیف و ۵۰ سانتیمتر بین ردیف ها گزارش کرده است.

ادامه نوشته